Dagbok under graviditeten

Datum Grav. vecka Dagboksanteckningar
9/7 5 Gör ett graviditetstest och det visar positivt!
15/7 6 Illamående... Trist!... Undrar hur länge det ska hålla i sig denna gången?
?? ?? Mycket problem med magen. Åker till Axessakuten och får Losec utskrivet.
12/8 10 Tobias fyller två år!
24/8 12 Inskrivning på MVC, har Anneli denna gången också. Fortfarande problem med magen, trots Losec :-( Anneli tycker att jag ska kontakta gynakuten, så jag ringer och får en tid redan nästa dag :-)
25/8 12 Gör ultraljud på gynakuten och allt är bra med bebben. Men mitt CRP är 180 så jag skickas till akuten där jag får vänta i en halv evighet. Till slut kommer jag in till en läkare och han tror att det är gallsten, så jag får komma tillbaka nästa dag för undersökning. Klockan fyra på morgonen kan jag äntligen åka hem igen.
26/8 12 Tillbaka till Sahlgrenska för undersökning, och de hittar en klump av gallstenar. Men ingen som sitter fast så jag borde inte må dåligt längre. CRP:t fortfarande högt så jag blir inlagd några dagar. Troligen infektion i gallblåsan. Jag måsta fasta säger dom, känns ju sådär man är gravid...
28/8 12 Får göra en gastroskopi för att kolla magen. Allt ser bra ut. Men undersökningen var det värsta jag varit med om! Fy katten!!!
18/9 15 Gör fostervattenprov. Är lite nervöst men det går fint. Kul att få göra det stora ultraljudet också, förlossningsdatum beräknas till 14/3 2007. Fick ont i magen efteråt men fick ingen blödning och läckte inget vatten.
23/9 16 Magic Time Spiral pre-release på Backstab :-) Kul att spela lite :-) Jag kom på plats 22 av 60, bäst av oss fyra i vårt lilla gäng!
24/9 16 Inne på Axessakuten igen, denna gången för bihåleinflammation. Får Kåvepenin, trodde det bara var barn som fick det. Fast min hade ingen smak av banan eller hallon :-(
28/9 17 Besök hos MVC's läkare för att få nytt recept på Losec. Har haft ett antal gallstensanfall sedan augusti, men dte är inte så mycket att göra åt...
3/10 17 Kontroll på MVC, allt är bra. Får lyssna på hjärtljuden för första gången :-)
16/10 19 Får svaret på fostervattenprovet. Spännande! Nervöst! Men allt är bra :-) Vi har bestämt att vi inte ska ta reda på om det är en pojke eller flicka. Jag skulle kunna tänka mig att få veta men Niklas vill absolut inte!
18/10 19 Mår pyton av gallsten igen, med feber och ont som inte går över. In till Sahlgrenska och denna gången gick det mycket snabbare :-) De kan inte göra så mycket och vill först inte skicka hem mig. Men jag lovar att åka till Östra nästa dag och då är det OK.
19/10 20 Åker till specialförlossningen på Östra, det är tydligen dit man ska vända sig när man kommit så här långt i graviditeten. Får antibiotika (Cefamox) mot gallblåseinfektion. De gör ett ultraljud också för att se att allt är bra med bebben, och det är det :-) Stackars bebben, bara 20 veckor gammal och har redan gjort fyra ultraljud!
31/10 21 Besök på MVC. Fortfarande är allt bra, inget högt blodtryck :-) Anneli tycker jag ska börja äta järntabletter.
23/11 25 Niklas och jag åker till London på lite minisemester :-) Tobias får vara hemma hos farmor och farfar så länge. I London blir det god indisk mat, musikal (We will rock you) och massor med promenerande! Efter två dagar med att gå omkring har jag mysigt ont i fötterna. Dessutom har hostan som jag hade för tre veckor sedan kommit tillbaka :-( Niklas är inte så pigg han heller. När vi kommer hem får vi veta att Tobias varit sjuk hela tiden hos farmor och farfar. Stackarn!
28/11 25 Hela familjen åker in till Axessakuten. Tobias och jag har fått samma virus som ger en vansinnigt jobbig hosta. Jag får Cocillana-Etyfin utskrivet, en dunderhostmedicin. Nackdelen är att jag får gallstenskänningar av den men vad gör man... pest eller kolera? Niklas har åkt på en rejäl öroninflammation och får medicin för det. Inte konstigt att han hade så fruktansvärt ont i örat när vi flög hem från London! Men en sak ska man veta, är man sjuk och ska till Axessakuten är det bra att ha med sig ett sjukt litet barn. Trots att det redan var lång kö när vi kom, var vi klara på en timme :-)
5/12 26 Besök på MVC, och alla värden är bra :-) Mitt Hb är 129 och bebbens puls är 138. Jag tror definitivt att det är en kille!
11/12 27 Haft gallbesvär sedan onsdags som inte vill ge med sig. Åker till Östra och sitter där hela dagen. Inte så högt CRP (37 tror jag) men ett annat test visar att jag har någon sorts infektion så jag får en ny omgång Cefamox. Den här lille bebben kommer vara en antibiotika-junkie när han föds! De gör ett ultraljud också och allt är bra därinne :-)
14/12 28 Har vansinnigt ont i vänstra delen av bröstkorgen. Har jag hostat sönder något? Ringer Östra igen, jag skulle ju faktiskt höra av mig ifall jag inte var bättre idag. De vill kika så jag åker dit igen. Läkaren tror också att jag hostat sönder ett muskelfäste eller en muskel. Får Voltaren som jag ska testa några dagar. Man får inte ta det efter v.28 för då kan det bli fosterskador säger läkaren. Så denna veckan är OK alltså, men det känns ändå inte bra. Kollar i FASS och där står att Voltaren ska bara användas under 1:a och 2:a trimestern om det är absolut nödvändigt. Hmmm... OK, några dagar bara, sedan slutar jag!
15/12 28 Jag har bestämt mig för att inte ta någon mer Voltaren, en enda tablett får räcka. Är jättenervös att det ska få effekter på barnet. Känns inte bra att chansa, även om läkaren tyckte att jag kunde ta dom i några dagar.
23/12 29 Dagen före julafton, och massor att göra! Men det är härligt också :-) Synd bara att jag fått tillbaka mitt illamående, senaste veckan har inte varit kul. Bröstkorgen värker fortfarande. Tur att hostan är borta annars hade det varit riktigt jobbigt. Tobias har varit sjuk senaste veckan, och håller nu på att få nya tänder, så sömnen är minst sagt bedrövlig. Kanske är det därför jag mår illa på morgnarna?
1/1 30 Ett nytt år! Nyårskvällen blev helt OK, trots att festen vi skulle på blev inställd. Hade middag med Niklas familj hos oss istället. Två av barnen blev jätterädda för raketerna, men Tobias blev mest totalt fascinerad. Han pratar knappt om annat! Tyvärr gör jag något dumt med knät idag, så jag har lite ont. Foten som jag vrickade för någon vecka sedan är heller inte bra. Det går utför med kroppen!!! Men bröstkorgen som jag haft ont i ett tag nu är bättre :-)
2/1 30 Nytt besök på MVC och allt ser bra ut. Niklas och Tobias är med och Tobias tycker det är jättespännande att höra bebisens hjärtljud, som är 150 denna gången.
5/1 31 Tobias blir sjuk igen, feber, hosta och snuva :-(
8/1 31 Tillbaka på jobbet efter julledigheten. Massor att göra! Och eftersom Tobias är sjuk så, som ett brev på posten, är jag också hostig och snuvig :-( Tur att Cocillana-Etyfin finns!
Det är Tobias fjärde dag med hög feber och den stiger, nu har han 40.0 grader. Vi åker in till Axessakuten och han får Kåvepenin, eftersom han är rosslig i lungorna och har irritation i öronen.
9/1 31 Är på kurs på förmiddagen och tar hostmedicin för att klara mig igenom den. Får världens bröstsmärta efter ett tag med det klingar av som tur är. Senare får jag jätteont i magen så jag kan knappt gå. Blir jätterädd, men det är ingen blödning och efter ett par timmar har det gått över. Puh!
11/1 32 Idag har Tobias varit på återbesök på öronkliniken, för att kolla rören. Det vänstra hade lossnat, så det förklarar varför han haft tre öroninflammationer sedan i november. Får ny tid för återbesök 19/3. Undrar om jag kan följa med då, eller ifall den nya bebisen kommit...
30/1 34 MVC besök, Annelie är sjuk så jag får träffa en annan barnmorska. Mina värden är bra, men tillväxtkurvan har nu gått ner under normalkurvan. Vikten är 73 kg så jag har ju bara gått upp 9 kg än så länge. Hoppas att bebisen växer som den ska! Även den här barnmorskan talar om hur viktigt det är att jag får vila innan förlossningen, och att jag borde trappa ner på jobbet. Jag vet, men hur ska jag hinna göra klart allt innan jag går hem?!!!
3/2 35 På morgonen åker jag in till Axessakuten för att få hjälp med min bihåleinflammation, som jag dragits med en vecka nu. Får Kåvepenin den här gången också, fjärde antibiotikakuren sedan september...
Fint väder så vi åker in till Slottskogen och Plikta. Farmor och farfar kommer också med så Tobias är i sitt esse :-) Vi kollar på syskonvagn på Storken, Urban Jungle är ju fräck men attans vad dyr! Baby Travels vagn är mycket billigare men lite klumpigare. Hmmm, får fundera ett tag...
7/2 35 Första gången (av två) på den profylaxkurs som vi anmält oss till. Får lära oss djupandning och mellanandning. Känns OK men när vi ska öva på målbilder är jag lite mer skeptisk, har svårt för sådant "hokus pokus".
8/2 36 Måste åka till veterinären med Putte, som har ett sår i nacken. 10 dagars behandling med antibiotika och salva, tur att det är hyfsat lätt att ge honom tabletter!
9/2 36 Är fortfarande inte fri från bihåleinflammationen, trots att jag tagit penicillin i en vecka nu. Ringer sjukvårdsupplysningen för att få veta vad jag ska göra. De säger att det kan ta lång tid att bli av med och att jag absolut inte får ta mer Nezeril, det har jag ju kört med i snart 20 dagar. Jaha, det lär bli svårt att sova inatt :-(
13/2 36 Besök på MVC och allt är bra med bebisen :-) Den är inte helt fixerad än.
14/2 36 Alla hjärtans dag och andra gången på vår profylaxkurs. Denna gången får vi öva på lättandningen, och titta på en film från 70-talet, där Gudrun Schyman (!) föder barn. Idag är det förresten bara en månad kvar!
21/2 37 Tillbaka till veterinären med Putte eftersom såret inte läkt :-( Han får en kortisonspruta och så ska han ha kortisontabletter i tre veckor framöver.
22/2 38 Idag har jag tagit semester från jobbet för att åka till Ullared. Men det har snöat massor så jag skippar det hela. Bara latar mig hela dagen, jätteskönt! :-)
25/2 38 Tobias har fått en snowracer och nu ska den provas för första gången. Lite otäckt i början tycker Tobias som säger "inte så fort". Men mot slutet är det istället "fortare, fortare" som gäller :-)
27/2 38 Besök på MVC och denna gången är blodtrycket lite högt, men det beror nog på att jag promenerade dit. Blodvärdet är jättebra (144). Huvudet är nu fixerat och pulsen idag är 140. Magen, som följt en flackare kurva än normalkurvan, har vuxit rejält så nu ligger den närmre den övre kurvan igen, som den gjorde vid första mätningen. Puh, ja nog känns det att den är stor! Pust & stön så fort jag böjer mig ner! Vi summerar graviditeten och snackar lite inför förlossningen.
1/3 39 Idag var det sista dagen på jobbet! Skulle egentligen varit igår men jag hann inte klart allt. Men nu så... Gott att kunna slappna av! Bara 13 dagar kvar till beräknad förlossning, hoppas det bli om ca 1 vecka istället... Var med Tobias hos läkaren för att få ny Pulmicort och råd om hur vi ska behandla hans förkylningsastma. Tobias är verkligen jätteduktig när han är hos läkare, står som ett ljus när de ska lyssna på honom :-)
8/3 40 Nu börjar sista veckan! :-) Åh, jag hoppas verkligen att bebben kommer några dagar tidigare är beräknat. Fast inte för tidigt, jag har fortfarande inte plockat fram bebiskläderna, fixat sängen, tvättat alla lakan och spjälskyddet, fräschat upp vagnen, packat väskan... Kort sagt, jag har inte gjort så värst mycket under mina lediga dagar hittills! Fast idag var jag på Axessakuten (igen) för att få hjälp med mina täppta bihålor. Har kört Nezeril nu i två veckor utan att få bukt med problemet. Fick Rinexin, och Kåvepenin ifall det inte skulle räcka med Rinexinet. Kan ju vara bra att kunna andas under förlossningen, nu när man gått profylaxkurs och allt! :-)
11/3 40 Nu är alla bebiskläderna tvättade, likaså lakan, spjälskydd, vagnen, babyskyddet... Jag har på order från Niklas även packat min väska. Så nu känns det som man kan börja slappna av lite. Hoppas bebisen kommer snart!!! Jag tycker den borde göra det så mycket sammandragningar som jag har.
12/3 40 Idag har dagis stängt och Niklas har tagit pappaledigt, så vi åker in till Plikta en sväng. Tobias tycker det är jättekul som vanligt. Sedan middag på stan. Eftersom Rinexinet fortfarande inte fått ordning på bihålorna så kastar jag in handduken och hämtar ut penicillinet :-( Hoppas det hinner hjälpa innan förlossningen sätter igång.
14/3 40 Idag är det den beräknade dagen, men inte har det kommit någon bebis inte! Verkar som att han/hon ärvt sin mors känsla för att passa tider...
18/3
03:30
41 Vaknar som vanligt ett antal gånger på natten för att gå på toa. Men vad nu? En blöt pöl på golvet? Kanske är det dags äntligen! Några timmar senare kommer värkarna...
18/3
08:30
41 Vi åker till Östra och jippie, det finns plats för oss, men sedan är det fullt.
18/3
21:52
41 Lilla Tindra kommer till världen!


© Camilla Röjemo (camilla@rojemo.net)