Dagbok under graviditeten

Datum Fullgångna veckor Dagboksanteckningar
24/12 6 Julafton! Men så mycket julmat blir det inte för jag mår illa för första gången :-(
6/1 8 Emil Röjemo döps med Niklas och mig som gudföräldrar. Men graviditeten har blivit den sista droppen för min stackars mage så jag mår pyton.
8/1 8 Träffar en läkare och blir sjukskriven heltid i två veckor framåt pga gastrit. Samtidigt får jag recept på Losec.
22/1 11 Första besöket på MVC och vi får träffa vår barnmorska Anneli.
30/1 12 Läkarbesök på MVC. Vi får göra ett ultraljud och allt är bra.
24/3 19 Besök på MVC. Jag får lyssna på fosterljuden för första gången, bebbens puls är 160. Häftigt! Har svårt att hålla mig för skratt.
30/4 24 Idag är det dags för MVC igen. Mitt Hb har gått ner till 124 men det är ingen fara ännu. Blodtrycket är lite högt men andra mätningen gör sköterskan nöjd. Bebben är i full gång och har en puls på 165.
10/5 26 Idag börjar vattengympan för gravida. Eller som en arbetskamrat till mig kallade det: Valrossarnas samling. Det blir onekligen en del vågor när 15 tjockisar försöker röra sig i takt :-)
26/5 28 MVC. Återigen högt blodtryck vid första mätningen, men andra gången får jag godkänt. Fosterljuden är 150. På eftermiddagen får jag kraftiga smärtor från nedre delen av magen.
30/5 29 Efter några jobbiga dagar med mycket smärtor åker vi till Östra för undersökning. Allt är OK med bebben, men läkaren konstaterar att jag är en utarbetad förstagångsmamma som skulle behöva vara sjukskriven för att inte klappa ihop.
10/6 30 MVC. Även denna gången får de mäta blodtrycket två gånger innan det är OK. Bebbens puls är 145.
14/6 31 Träffar läkaren och blir sjukskriven på halvtid, för att försöka börja varva ner. Har jobbat alldeles för mycket övertid på sistone.
23/6 32 Besök på MVC. Som vanligt är blodtrycket högt. Detta trots att jag suttit i väntrummet en kvart innan mätningen! För första gången känner barnmorskan hur barnet ligger. Det har huvudet neråt, men är inte fixerat ännu.
25/6 32 Midsommarafton och fest hemma hos oss :-) Hur ska jag orka hålla mig vaken?
28/6 33 Ojoj, nu har jag passerat Niklas i vikt! Och det är sju veckor kvar... Jag kommer nog passera 20 kg viktökning.
30/6 33 Det börjar kännas ganska tungt. Fötterna svullnar och apotekets stödstrumpor är väl inte de sexigaste... Men de funkar :-) Vågen stannar på 73 kg.
7/7 34 MVC. Äntligen har mitt blodtryck, och även puls och Hb blivit bättre :-) Även bebbens puls är på väg neråt, 142 denna gången. Eftersom jag är Rh negativ tas ett blodprov för att kolla ifall jag bildat antikroppar.
9/7 34 Sista arbetsdagen innan semestern! :-)
20/7 36 Går på toa på morgonen och hjälp... det strömmar vatten utefter mitt ben! Redan??? Men jag har ju inga värkar! Det visar sig vara falskt alarm. Senare på dagen är det besök på MVC. Bebben är nästan fixerad nu men inte helt. Pulsen har gått ner till 130. Får svaret från blodprovet: inga antikroppar :-)
28/7 37 Besök på MVC igen och nu är Anneli tillbaka från sin semester. Mina värden är bra och barnets puls har gått upp till 145 igen :-) Huvudet är nu fixerat också.
30/7 37 Värmen har kommit, på både gott och ont. Det är skönt att gå lättklädd men samtidigt svettas jag floder! Fötterna känns, och ser ut som, ett par fyllda vattenballonger. Undrar om det sprutar som en fontän ifall man sticker en nål i dom... Stödstrumporna är inget vidare men jag har knappt något val. Attans bara att de är så svåra att få på! Vågen visar nu 76.4 kg.
4/8 38 Testar TENS-apparaten som vi lånat hem. Känns lite otäckt så jag är väldans försiktig. "Kräma på tills du når smärttröskeln..." Pyttsan heller, inte idag iallafall! På eftersmiddagen är det tid på MVC. Har äggvita i urinen men blodtrycket är bra så ingen fara på taket. Bebben sover så pulsen är 135. Jag håller på att närma mig den övre kurvan på symfys - fundusmåttet.
7/8 38 Idag är det dags för bröllop :-) Det är Kjell och Maria som gifter sig, och de har nog lyckats pricka årets varmaste dag!
10/8 39 Vaknar vid sjutiden på morgonen med molande värk i ryggen. Kan det möjligen vara något på gång...?
12/8 39 04:00 ploppar lille Tobias ut!


© Camilla Röjemo (camilla@rojemo.net)